Skip to content

Proteinska suplementacija i trening izdržljivosti

Prehrana sportaša je u vrlo visokoj korelaciji sa sportskim napretkom i razvojem izdržljivosti. Sa sigurnošću je utvrđeno da prehrana može utjecati na stanične i molekularne procese u mišićima za vrijeme rada i oporavka. U nastavku ćemo navesti neke potencijalne mogućnosti utjecanja proteinske suplementacije na organizam.

Proteini za vrijeme i nakon  treninga

Pravilno izbalansirani ugljikohidratno-elektrolitni napitak za vrijeme treninga koristan je zbog: ugljikohidrata – osiguravaju gorivo za mišiće i natrija – osigurava ravnotežu tekućine u tijelu. Nedavno je utvrđeno da mali  dodatak protein (2 % protein sirutke) ovakvom napitku doprinosi izdržljivosti više nego sam ugljikohidratni napitak. Osim ove činjenice zanimljivo je proučiti koje aminokiseline u protein i na koji način utječu na poboljšanje izdržljivosti organizma. BCAA suplementacija je upitna kad govorimo o utjecaju na izdržljivost unatoč brojnim reklamnim sloganima koji tvrde suprotno.

Unos proteina neposredno nakon vježbanja može koristiti sportašu pospješujući sintezu proteina i obnovu mišićnog glikogena. Slično kao I kod oporavka nakon vježbi snage unos proteinsko – ugljikohidratne kombinacije ubrzava oporavak. Za ovaj efekt su ponajviše zaslužne aminokiseline BCAA koje utječu na mišićnu sintezu proteina. Stoga se preporučuje unos 10-20 grama visoko – kvalitetnih proteina, neposredno nakon vježbanja,  koji će imati pozitivne efekte na trenažni proces sportaša.