Skip to content

Literatura – Daniel’s running Formula 2nd Ed.

Po nekima možda najbolja knjiga o treningu trčanja na srednje i duge pruge (800m – maraton). Autor, dr.sci.  Jack Daniels inače profesor psihologije sporta, iznosi na vrlo jednostavan način niz provjerenih programa za postizanje optimalne forme . Njegova jedinstvena VDOT formula – mjera vaše trenutne trkačke forme, uči kako pronaći točne intenzitete za trčanje u pojedinim  zonama (Daniels ih dijeli na: E zonu – lagano trčanje, M zonu – maraton tempo, T zona – prag, I zona – intervali, R zona – ponavljanja – maksimum).

U tablici samo trebate pronaći svoj najbolji rezultat bilo na 1500m, milju, 3000m, 2 milje, 5k,10k,15k, polumaratonu ili maratonu i vidjeti koliko to nosi VDOT bodova. Druga tablica raspoređuje E,M,T,I i R zone za svaku VDOT vrijednost: S obzirom na cilj treninga koji želite postići sad jednostavno možete utvrditi kojom brzinom trebate trčati (naravno, pod uvjetom da trčite na ravnoj podlozi).

Knjiga je podijeljena u 4 dijela. U prvom dijelu “Osnove treninga” navedeni su opći principi treninga i fiziologije trčanja.  Drugi dio “Trčanje u zonama” iznosi pravila u treningu za optimalno postizanje trenažnih ciljeva kao što su bazični trening, trčanje na pragu, tempo trčanje itd… Tu možemo pročitati i sve o dodatnom treningu sa ciljem prevencije trkača od ozljeda. Treći dio knjige “Treniranje za fitness” pojašnjava 4 različita programa treninga za trkače rekreativce, kojima nije cilj natjecati se već samo  rekreativno trčati. Četvrti dio knjige “Natjecateljski trening” donosi baš to, modele treninga za postizanje vrhunskih trkačkih rezultata.

Svako poglavlje knjige potkrijepljeno je nekim primjerom vrhunskog trkača i njegovom kratkom životnom  sportskom pričom.

Jednostavnost kojom je knjiga pisana omogućit će i amaterima i vrhunskim trkačima i trenerima da iskoriste svaki dio ove knjige i poboljšaju svoje shvaćanje treninga izdržljivosti u trčanju.