Skip to content

Literatura – The time-crunched triathlete

Možemo slobodno reći da su triatlonci posebna skupina ljudi koja se bavi ovim sportom amaterski ali iz nekog, drugim ljudima  nepoznatog razloga, ulažu u svoj napredak vrlo mnogo. Kod nas postoji ona jedna, rekao bih, mala skupina triatlonaca koja se ovim sportom bave profesionalno tj.  živi od njega. To podrazumijeva mogućnosti ulaganja u trening i napredak bez limita vremena. Mi ostali (rekao bih barem 95% ostalih) u vječnoj smo borbi sa raspoloživim vremenom za trening. Trening prije posla, rano ujutro, posao, trening nakon posla, kasno navečer, obitelj … Sve su to konstante jednog prosječnog triatlonca amatera.

Postoji li način kako sve to uskladiti i postati brži triatlonac sa ne tako velikom satnicom treninga? Možda i postoji …

Knjigu “The time-crunched triathlete” nabavili smo upravo iz tih razloga, da bi pročitali savjet iskusnog trenera (Chris Carmichael) o napretku sa samo 8 sati treninga tjedno. Reference Carmichaela su impresivne: kroz njegov CTS (Carmichael Training Systems) prošlo je niz vrhunskih svjetskih imena kao što su Craig Alexander, Norman Stadler, Simon Whitfield, Lance Armstrong i još mnogi drugi.

Ukratko, knjiga govori o načinima postizanja boljih rezultata na triatlonu prvenstveno korištenjem visoko intenzivnih treninga. Dakle, ako već nismo u mogućnosti imati satnicu od 10 – 15 sati tjedno, uvijek možemo vrijeme koje nam jest na raspolaganju upotrijebiti na nešto pametniji način.

Knjiga se sastoji od 8 dijelova u kojima je detaljno objašnjena filozofija “time-crunched” programa.

Iznesene su tako neke zanimljive ideje oko dijagnostike treniranosti u svakom od tri sporta koje smo i sami uspješno sproveli u djelo. Objašnjene su osnove nutricionizma u sportovima izdržljivosti.

Nekoliko različitih 6-8 tjednih programa (za različite distance ali i različite razine kvalitete) je detaljno objašnjeno i to za Sprint, Olimpijsku i Poluironman distancu.

Osnovne vježbe snage za triatlonce popraćene su slikama i detaljnim objašnjenjima.

Posebno nam se zanimljivima čine tablice intenziteta za plivanje i trčanje. Iako se tablice trkačkih intenziteta temelje na tempu u obliku min/milja (što ipak otežava kalkulacije s obzirom na navike određivanja tempa u obliku min/km) izrađene su na zanimljiv i neuobičajeni način. Pomoću RFT-a (Running Field Test) izračuna se prosječni tempo trčanja u možemo reći, modificiranom Cooperovom testu (RFT traje 8 minuta). Na osnovu ovog testa dobije se kritični tempo trčanja i derivacije tog tempa za Endurance runSteady runTempo run i Fartlek. Sličan test se koristi i za testiranje u biciklizmu.

Za plivanje se pak koristi kritični tempo plivanja na 400 m. Na osnovu ovog vremena derivira se vrijeme za Base interval setove, Pace swim setove, Lactate treshold setove i Vo2 setove.

Smatramo da knjiga može pomoći svakom triatloncu amateru ali i profesionalcu, a sa cijenom od oko 100 kn možemo reći da treba biti obavezna literatura kod svih zaljubljenika u triatlon.