Skip to content

Vraća se Privlaka Run

Nakon dvije godine prisilne pauze vraća nam se Privlaka Run – jedina Privlačno Privlačna utrka u regiji! U organizaciji Triatlon kluba Zadar i ove godine smo pripremili utrke na 5 i 10 kilometara te utrke za djecu. Uz samu utrku, očekuje vas tradicionalna, fenomenalna zabava nakon utrke uz glazbu i roštilj. Utrka se održava u subotu, 11.06.2022. dok su prijave već otvorene na webu. Sve novosti vezane uz event možete pratiti na društvenim mrežama.

Privlačani su poznati po ludru, ribolovu tradicije, koji se već niz desetljeća prenosi s koljena na koljeno. Uz samu lučicu prema zapadu, počinje i šetnica koja je obujmila gotovo cijeli poluotok, a pruža pogled na nezaboravan zalazak sunca. Mjesto je poznato po sabunjarima, ljudima koji su mukotrpnim vađenjem pijeska iz mora postali nadaleko poznati te nakon 2. svjetskog rata izgradili bijeli grad Zadar udaljen samo 15 minuta vožnje. Svojim drvenim brodovima (trabakulima, bracerima i leutima) su razvozili pijesak uzduž cijele hrvatske obale. Sabunjari su ostavili dubok trag u životu privlačkog čovjeka, te je po njima nogometni klub u Privlaci dobio naziv “Sabunjar“. Privlaka je slikovito turističko i ribarsko mjesto smješteno na prostranom, ravnom poluotoku.

Sa sve tri strane obgrljena kristalnim pijeskom i bogomdanim plažama, najvažnija je spona između najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada Nina na sjeveroistoku, te otoka Vira na zapadu. Privlaka se u pisanim dokumentima prvi puta spominje 1296. godine kao vinogradarsko mjesto. Ime joj je kroz stoljeća doživljavalo mjene: Brevilaqua, Privilacha, Priulacha, … do oblika kakav danas znamo. Čist zrak i ljekovito crno blato ovu lokaciju čini atraktivnom i ljudima sa zdravstvenim problemima poput astme, reume, artritisa itd. Čak i za najtoplijih ljeta, lagani vjetar ublažava visoke temperature, smanjuje sparinu, što pogoduje djeci i starijim osobama. Osim po pješčanim plažama Sabunike su poznate i po dugim zalascima sunca, a u rujnu i listopadu postaju raj za surfere. Sabunike su pored Bola na Braču najpoznatija surferska destinacija zbog povoljnog vjetra s Velebita.

Kotizacija za utrke na 5 i 10 kilometara iznosi 70 kuna dok su utrke za djecu (U14) besplatne. Medalja, majica i večera su osigurani za sve natjecatelje. Utrka se održava u subotu, 11.06.2022., a podizanje startnih brojeva je na dan utrke od 16:00 sati – trg “Kolište” (Stara jezgra). Djecu nije potrebno prethodno prijavljivati za utrku.

Posljednji put utrka je održana u lipnju 2019. a kako je bilo možete pogledati u videu ispod.

Privlaka Run 2019. (Autor: Damir Matešić)