Skip to content

Odličan uvod u novu triatlonsku sezonu

Proteklih mjesec dana naši članovi sudjelovali su na nekoliko trkačkih događanja. Na njima su potvrdili dobar rad na treninzima i upornost u ostvarenju zadanih ciljeva. Neki su osvojili i zaslužene medalje. Posebno moramo istaknuti naše najmlađe članove koji su sudjelovali na trail utrkama proteklog mjeseca. Matija Ivanović i Vito Gobin odradili su zahtjevnu dionicu od 11 kilometara na Dugi otok trail utrci početkom ožujka, dok je Luka Ivanović, uz utrku na Dugom otoku, sudjelovao i na Pakoštane trail-u, na dionici od 7,5 kilometara.

Mlade snage Triatlon kluba Zadar na Dugom otoku (Foto: Dugi otok trail Facebook)

Krajem veljače u Splitu je održan 23. Split Marathon. Trčali su se polumaraton, maraton i štafetna utrka. Događaj je okupio rekordan broj sudionika – 2.800 iz 45 zemalja. Među njima, boje Triatlon kluba Zadar branilo je troje natjecatelja. Vremenski uvjeti na stazi nisu bili idealni, tokom trke jačala je bura uz poneku kišnu kap. Srećom po sudionike, nisu se ostvarile prognoze o velikoj količini kiše, pa su tako trkači na kraju uživali trčeći splitskim ulicama. Najbolji rezultat ostvarila je Mirjana Luštica koja je zauzela 2. mjesto u kategoriji Ž50 na polumaratonu s vremenom 1:44:22. Na maratonu su sudjelovali Ana Miočić i Stipe Stagličić kojima je to bio prvi službeni maraton. Ana je bila izvrsna 8. u kategoriji Ž45 dok je Stipe zauzeo 47. mjesto u kategoriji seniora.

Mirjana Luštica osvojila je drugo mjesto u svojoj kategoriji (Foto: Split Marathon Facebook)

Približavanjem proljeće, dužih dana i ljepšeg vremena za boravak u prirodi, na red su došle i trail utrke. Prva od njih održana je u drugom tjednu ovog mjeseca na Dugom otoku. Utrka kroz očaravajuće prizore parka prirode Telašćica i otočja Zadarskog arhipelaga privukla je gotovo 400 natjecatelja iz Hrvatske i susjednih zemalja. Sudionici su mogli birati između tri dužinske kategorije: Bay Green – 11 km (385m+), Cliff Blue – 25 km (840m+) i Red – 37 km (1080m+). Za početak ćemo ponovno istaknuti naše najmlađe natjecatelje koji su sudjelovali na dionici od 11 kilometara. Matija Ivanović i Vito Gobin prošli su zadanu stazu za nešto više od 1 sat i 38 minuta te zauzeli 48. i 49. mjesto u muškoj kategoriji. Odličan je bio i Luka Ivanović koji je stazu prošao za 1:06:37 te je završio na 7. mjestu u ukupnom poretku. Naš ponajbolji svestrani triatlonac Josip Bugarija sudjelovao je na srednjoj dionici od 25 kilometara te je završio na 3. mjestu u ukupnom poretku. Treba istaknuti kako se Josip sprema za još jednu full Ironman distancu sredinom lipnja u Austriji, u Klagenfurtu. Na postolje se popela i Ana Miočić na najdužoj dionici od gotovo 37 kilometara uz preko 1.000 metara uspona. Osvojila je 3. mjesto u ženskoj kategoriji s vremenom 5:11:25. Nastupili su i naši treneri Ivan Tuta i Ivan Gobin. Kako i priliči, i oni su se okušali na najdužoj dionici. U ovom mini duelu pobjedu je odnio Ivan Tuta koji je s vremenom 4:02:32 osvojio 4. mjesto u ukupnom poretku. Ivan Gobin je u konačnici zauzeo 8. mjesto u muškoj kategoriji s vremenom 4:44:43.

Josip Bugarija na postolju Dugi otok trail utrke (Foto: Dugi otok trail Facebook)

I za kraj, posljednji vikend u ožujku održano je četvrto izdanje utrke dm Pakoštane trail. Ova slatko-slana avantura održana je između Vranskog jezera i Jadranskog mora. Sudionici kraće utrke od 7,5 kilometara imali su priliku uživati u spektakularnom pogledu na najveće hrvatsko prirodno jezero s grebena Čelinka, dok su trkači na dužoj distanci od 17 kilometara imali priliku trčati uz obalu mora i jezera, kroz borovu šumu i trsku. Događaj je okupio ukupno 229 trkačica i trkača na spomenute dvije distance. Opet ćemo krenuti od najmlađih – Luka Ivanović sudjelovao je na kraćoj stazi te je osvojio ukupno 4. mjesto s vremenom 44:26. Na dužoj stazi se još jednom na postolje popeo tko drugi nego Josip Bugarija. S vremenom 1:16:55 osvojio je 3. mjesto u ukupnom poretku. Blizu je bio i Ivan Tuta koji je na domaćem terenu osvojio 5. mjesto.

Josip Bugarija na pobjedničkom postolju u Pakoštanima (Foto: dm Pakoštane trail Facebook)

Nakon uvoda u sezonu slijede već tradicionalne utrke u čijoj organizaciji sudjeluje Triatlon klub Zadar. Prva od njih je Zadar Night Run koji će se održati 14. i 15. travnja. Novost ovogodišnjeg izdanja je održavanje utrke za djecu – EVN Mali Zadar Night Run. On će startati 14. travnja u 18 sati na Kalelargi. Utrka je besplatna a očekuje se preko 400 mališana. Partner utrke je osigurao majice i medalje za sve sudionike pa pozivamo sve da se priključe ovom jedinstvenom događanju u gradu Zadru. Dan kasnije, u subotu 15. travnja, startati će već poznate cestovne dionice. Utrka na 5 i 10 kilometara startaju ispred Kopnenih vrata u 21 sat dok pola sata ranije na istom mjestu kreće Rentlio polu maraton. Dionica od 21 kilometar kreće od Foše, preko Bulevara, uz more do Puntamike te natrag oko Poluotoka i Muraja, uz cilj kraj Kopnenih vrata. Nakon toga čeka nas jubilarna deseta utrka Wings for Life World Run koja kreće 7. svibnja u 13 sati sa mnogih lokacija diljem svijeta. Jedna od njih je i naš grad Zadar.

Čestitamo svim našim članovima na odličnim rezultatima u proteklih mjesec dana na održanim događanjima. Mnogo njih se i dalje marljivo priprema za početak triatlonske sezone krajem svibnja na utrkama Hrvatske triatlon lige. Ove godine kao klub sudjelovati ćemo i na međunarodnom triatlon natjecanju X-Man Romania koje će se održati u Oradei, 17. lipnja. U nastavku donosimo sve rezultate naših članova te proširenu fotogaleriju sa održanih događanja.

Svi rezultati predstavnika Triatlon kluba Zadar:
Splitski maraton 2023.
Polumaraton:
Mirjana LUŠTICA 2. mjesto Ž50 1:44:42
Maraton:
Ana MIOČIĆ 8. mjesto Ž45 4:03:19
Stipe STAGLIČIĆ 47. mjesto SENIORI 4:46:07

Dugi otok trail
Bay Green – 11 km:
Luka IVANOVIĆ 7. mjesto M 1:06:37
Vito GOBIN 48. mjesto M 1:38:04
Matija IVANOVIĆ 49. mjesto M 1:38:21
Cliff Blue – 25 km:
Josip BUGARIJA 3. mjesto M 2:41:42
Red – 37 km:
Ana MIOČIĆ 3. mjesto Ž 5:11:25
Ivan TUTA 4. mjesto M 4:02:32
Ivan GOBIN 8. mjesto M 4:44:43

Pakoštane trail
Slatka – 7,5 km:
Luka IVANOVIĆ 4. mjesto M 44:26
Slana – 17 km:
Josip BUGARIJA 3. mjesto M 1:16:55
Ivan TUTA 5. mjesto M 1:23:36
Mate OLJICA 15. mjesto M 1:35:31