Skip to content

Od Havaja do Dubrovnika: Zadarski triatlonci uspješni na međunarodnim utrkama

U protekla dva tjedna članovi Triatlon kluba Zadar nastupili su na nekoliko međunarodnih triatlon utrka od kojih je svakako najveća Ironman svjetsko prventsvo održano 14.10. u Koni, na Havajima. Ponosni smo na sve rezultate naših članova koji su postizali osobne rekorde i osvajali medalje na različitim utrkama. U nastavku donosimo pregled svih nastupa.

Marina Jurjević sa hrvatskom zastavu prije nastupa na Havajima

Ironman svjetsko prvenstvo u Koni poznato je po svojoj brutalnoj zahtjevnosti uz vremenske uvjete koji prevladavaju na stazi. Natjecatelji su se suočavali s vrućinom i vlagom, uz povremene vjetrovite dionice. Staza uključuje plivanje u Tihom oceanu, biciklistički dio kroz polja lave i trčanje uz obalu. Naša Marina Jurjević jedna je od tri natjecateljice iz Hrvatske koje su imale priliku sudjelovati na ovogodišnjem izdanju utrke. Njezin uspjeh na ovoj utrci zaslužuje posebno divljenje s obzirom na zahtjevne uvjete. Marina je završila utrku za 10:56:46 te je zauzela ukupno 45. mjesto u svojoj kategoriji. Od hrvatskih predstavnika ostvarila je najbolje vrijeme. Čestitamo Marini i želimo joj puno uspjeha u sljedećim nastupima.

Josip Bugarija na pobjedničkom postolju utrke u Dubrovniku

Istog dana u Dubrovniku je održan Earth, Sea & Fire – Dubrovnik Triathlon u odličnoj organizaciji Dubrovnik Triathlon D3. Utrka se održala u luci Gruž a sastojala se od dvije različite dionice. Olimpijska distanca uključivala je 1500 metara plivanja, 40 kilometara bicikla te 10 kilometara trčanja uz more dok je sprint distanca bila u pola kraća. Pobjedu na olimpijskom triatlonu odnijeli su Emma Fisher iz Velike Britanije i Dubrovčanin Željko Cota, dok su na sprint triatlonu najbrži bili Michaela Matoušova i Tomas Bednar iz Češke. Nastupilo je dvjestotinjak natjecatelja iz nekoliko zemalja svijeta čime je ova utrka imala međunarodni karakter. Od naših članova nastupili su Josip Bugarija i Mate Oljica. Josip je na biciklu uhvatio konkurenciju te je kroz trkački dio potvrdio ukupno 3. mjesto.

Ivan Tuta na kraju biciklističkog segmenta Zadarhalf utrke

Kraj rujna bio je rezerviran za jubilarno deseto izdanje Zadarhalf triatlona u Petrčanima. U predivnom okruženju sudionici su se suočili s izazovima trčanja, vožnje bicikla i plivanja u gotovo idealnim uvjetima. Sunčano vrijeme i lagani povjetarac doprinijeli su ugodnom iskustvu, iako su se temperature tokom dana povisile. Staza trčanja se protezala kroz slikovite ulice Petrčana dok se biciklistički dio vozio većinom kružno kroz mjesta Ninski Stanovi i Žerava. Pobjednici utrke su Michael Weiss iz Austrije i Nikola Čorbova iz Slovačke. Sudjelovalo je više od 400 triatlonaca iz čak 21 zemlje. Ovaj vrhunski sportski event cilj je imao ispred Fortis Cluba u Falkensteiner Resortu Punta Skala. Od naših članova najuspješniji je i ovdje bio Josip Bugarija koji je zauzeo ukupno 23. mjesto s vremenom 4:31:44. Roberto Carfagno je osvojio prvo mjesto u kategoriji M50, dok se Mirjana Luštica također popela na postolje osvojivši treće mjesto u kategoriji Ž50. Nastupilo je 7 natjecatelja Triatlon kluba Zadar u pojedinačnoj konkurenciji te troje u štafeti prikladnog naziva – TK Zadar. Uz glavnu utrku održan je i Kids Aquathlon na kojem je sudjelovalo i 5 naših najmlađih članova. Niko Ropuš bio je najbrži u svojoj konkurenciji te je osvojio 1. mjesto.

Triatlonci biciklisti na utrci Granfondo Pag

Za kraj, istog dana kada su naši nastupali u Dubrovniku i na Havajima, trojica hrabrih odlučili su se odvoziti biciklističku utrku Granfondo Pag na prekrasnom otoku Pagu. Sudionici su uživali u vožnji uz obalu i kroz slikovite krajeve, uz blagi povjetarac koji im je na nekim dijelovima staze išao u korist. Trka se protezala na gotovo 85 kilometara uz preko 1.000 metara elevacije, pružajući tako biciklistima priliku za izazov i uživanje u predivnoj prirodi. Uz glavnu utrku, vozila se i kraća dionica na 35 kilometara koja je ponudila nešto manje iskusnim biciklistima priliku da se okušaju na jednom ovakvom događanju. Pobjedu na velikoj utrci odnijeli su Martina Erjavec iz Slovenije te domaći natjecatelj Nikolas Gojković iz BK Zadar. Naša trojka ostvarila je odličan rezultat a najbrži među njima bio je Ivan Kraljić koji je zauzeo 77. mjesto u muškoj konkurenciji.

Josip Bugarija u cilju utrke u Petrčanima

Pojedinačni uspjesi naših članova od Havaja do Dubrovnika svjedoče o radu i odricanju sportaša kojim dolaze do izvrsnih rezultata. Svi oni će nastaviti sa pripremama i treninzima za nove izazove koji ih očekuju u narednoj sezoni. Sa ovim utrkama zaključena je još jedna više nego uspješna sezona za triatlonce Triatlon kluba Zadar. Zahvaljujemo svima na podršci te vas pozivamo da nas pratite i dalje u nekim novim izazovima. U nastavku pogledajte sve rezultate članova kluba na održanim utrkama te fotogaleriju.

Svi rezultati predstavnika Triatlon kluba Zadar:
Ironman World Championship Kona, Hawai
Marina JURJEVIĆ 45. mjesto Ž 10:56:46

Earth, Sea & Fire Dubrovnik – olimpijski triatlon
Josip BUGARIJA 3. mjesto M 2:10:59
Mate OLJICA 12. mjesto M 2:45:20

Granfondo Pag
Ivan KRALJIĆ 77. mjesto M 2:46:33
Saša BAČIĆ 78. mjesto M 2:49:49
Hrvoje BARANOVIĆ 88. mjesto M 3:04:50

Zadarhalf triatlon Petrčane
Josip BUGARIJA 6. mjesto M30 4:31:44
Roberto CARFAGNO 1. mjesto M50 4:40:52
Ivan TUTA 7. mjesto M40 4:40:57
Saša BAČIĆ 25. mjesto M40 5:25:40
Stipe STAGLIČIĆ 15. mjesto M30 5:50:13
Mirjana LUŠTICA 3. mjesto Ž50 5:56:04
Štafeta TK Zadar (Ante KLANAC, Mate OLJICA, Hrvoje BARANOVIĆ) 7. mjesto M 5:09:19

Zadarhalf Petrčane – Kids Aquathlon
Niko ROPUŠ 1. mjesto U9 M
Matija IVANOVIĆ 2. mjesto U11 M
Luka IVANOVIĆ 1. mjesto U17 M
Mareta ŠTULINA 2. mjesto U17 Ž
Antonela STAGLIČIĆ 4. mjesto U17 Ž