Skip to content

Long Island Triathlon: Uzbudljiva sportska manifestacija i prava triatlonska obitelj

Prošlog vikenda Dugi otok je bio poprište spektakularne sportske manifestacije, Long Island Triathlona, koji je privukao preko 150 sudionika iz 10 zemalja. U organizaciji Triatlon kluba Zadar i Turističke zajednice Dugi otok ovogodišnje peto izdanje utrke bilo je i najmasovnije do sada te je potvrdilo svoj status kao jedna od značajnijih triatlonskih destinacija u regiji. Po prvi puta održane su dvije različite utrke. Uz već postojeću distancu srednje dugog triatlona, ovogodišnji novitet je bila utrka na olimpijskoj distanci, pružajući mogućnost natjecateljima različitih iskustava da testiraju svoje sposobnosti. Unatoč različitim razinama iskustva, svi sudionici su dijelili istu strast prema triatlonu i ljubav prema sportu. Pobjedu na srednje dugom triatlonu odnio je Ambroz Rozman iz Slovenije s vremenom 4:33:25 dok je u ženskoj konkurenciji ponovno najbrža bila Maja Urban (5:03:36). Na kraćoj dionici olimpijskog triatlona slavili su Tajda Španring iz Slovenije (2:41:21) i Jan Kucera iz Češke (2:14:49).

Pobjednici na srednje dugom triatlonu

Jedan od ključnih faktora koji čini ovu utrku posebnom je osjećaj zajedništva među sudionicima. Svi su bili srdačno dočekani kako na startnoj liniji tako i na cilju. To je bila utrka u kojoj su svi, bez obzira na svoje rezultate, osjećali podršku i zajedništvu. Ovaj duh dodatno su podcrtavali entuzijastični volonteri koji su brinuli za sigurnost i okrjepu svih natjecatelja. Vrhunac cjelodnevnog događanja bio je jedinstveni after party koji je uslijedio odmah nakon dodjele medalja na samom cilju utrke. Sudionici su imali priliku opustiti se, razgovarati i podijeliti svoja iskustva uz domaću hranu i piće. Atmosfera je bila euforična, a to je bila prilika da se svi prisutni bolje upoznaju i stvore trajna prijateljstva. Svi natjecatelji su istaknuli posebnost ove utrke te želju da ostane takva i u budućnosti.

Biciklistička dionica uz prekrasne panorame

No, utrka nije bila samo druženje i zabava. Natjecatelji su se suočili s izazovnim stazama koje su ih vodile kroz predivne krajolike Dugog otoka. Start je kao i uvijek bio u uvali Sakarun gdje su triatlonci plivali 2 (olimpijski triatlon), odnosno 3 (srednje dugi triatlon) kruga u kristalno čistom moru. Nakon prolaza kroz zonu tranzicije sudionici na olimpijskom triatlonu prošli su gotovo cijelu dužinu najvećeg otoka u zadarskom arhipelagu – od Sakaruna do ulaza u mjesto Sali (39 kilometara). Oni na srednje dugoj dionici imali su jedinstvenu priliku “utvrditi gradivo” povratkom do mjesta Brbinj te ponovnim dolaskom do druge zone tranzicije. Trkački segment olimpijce je vodio kroz Saljsko Polje a one željne većeg izazova na srednje dugom triatlonu kroz Park prirode Telašćica, skroz do jezera Mir i natrag. Plivanje, biciklizam i trčanje bili su test njihove izdržljivosti a uz stazu su ih bodrili volonteri te mještani i njihovi gosti. Jedinstveni krajolik Dugog otoka, slikovite staze i otočke ceste, čine ovu utrku posebnom. Iz godine u godinu triatlonci se iznova vraćaju na ovaj prekrasan otok, bez obzira na izazovnu stazu koja nije pogodna za ostvarivanje najbržih vremena već svakom pojedincu predstavlja osobni izazov.

Video s ovogodišnjeg izdanja Long Island Triathlona

Na utrci u organizaciji Triatlon kluba Zadar nastupilo je i 12 članova našeg kluba. Najuspješniji su bili Roberto Carfagno koji je osvojio ukupno 2. mjesto na olimpijskoj distanci te prvo mjesto u svojoj kategoriji te prošlogodišnji pobjednik Josip Bugarija koji je bio 2. u svojoj kategoriji. U nastavku donosimo sve rezultate naših predstavnika:

Srednje dugi triatlon
Josip BUGARIJA 4:51:27 M30 2.mjesto
Ivan TUTA 5:03:34 M40 1.mjesto
Hrvoje BARANOVIĆ 6:14:19 M45 6.mjesto
Ivan KRALJIĆ 6:20:04 M40 9.mjesto

Olimpijski triatlon
Roberto CARFAGNO 2:20:43 M50 1.mjesto (Ukupno 2.mjesto)
Saša BAČIĆ 2:39:36 M40 3.mjesto
Mile RUKAVINA 2:41:44 M45 4.mjesto
Stipe STAGLIČIĆ 2:43:36 M30 1.mjesto
Dragan JOJA 2:49:10 M45 6.mjesto
Mirjana LUŠTICA 2:57:56 Ž50 2.mjesto
Nina NEKIĆ 2:58:38 Ž35 2.mjesto
Mate OLJICA DNF

Dio postave Triatlon kluba Zadar na startu

Ovogodišnji Long Island Triathlon svakako je bio poseban i neizostavan događaj. Osim što je okupio ljubitelje triatlona iz različitih dijelova svijeta, istaknuo se i po domaćoj atmosferi na stazi, predanim volonterima i nezaboravnom after partyju. Sudionici su se osjećali kao dio jedne velike obitelji triatlonaca, bez obzira na svoju nacionalnost ili prethodno iskustvo u sportu. Svi su bili dobrodošli, što je činilo ovu utrku ne samo sportskim natjecanjem već i životnim iskustvom. Kako se Long Island Triathlon širi i privlači sve više sudionika, možemo očekivati da će ova manifestacija i dalje promovirati ljubav prema triatlonu i zajedništvo među sportašima. U budućnosti se nadamo još većem broju sudionika iz različitih dijelova svijeta koji će se okupiti na Dugom otoku kako bi zajedno proslavili ovu izvanrednu sportsku priču.

Jedinstveni doček svih natjecatelja u cilju utrke

Sve u svemu, Long Island Triathlon na Dugom otoku nije samo sportska utrka, to je iskustvo koje spaja ljude iz različitih kultura, pruža im priliku da se natječu i zajedno slave, te promovira zdrav način života i sportski duh. Ovaj događaj nastavlja rasti i razvijati se iz godine u godinu, postajući simbol sportskog zajedništva i inspiracije za buduće generacije triatlonaca. U nastavku pogledajte malu fotogaleriju a sve slike sa ovogodišnjeg izdanja Long Island Triathlona potražite na Facebook stranici. Triatlon klub Zadar zahvaljuje svim volonterima i sponzorima na podršci u provedbi ovog zahtjevnog događanja te se vidimo i sljedeće godine u trećem vikendu rujna. Prijave će biti otvorene uskoro a svi vi koji bi željeli sudjelovati a mislite da niste spremni, javite nam se jer su otvoreni upisi za sve dobne kategorije.